2022: Centenar Dick King-Smith

Ronald Gordon „Dick” King-Smith (1922-2011) a fost un scriitor englez de cărți pentru copii adorat care între 1978 și 2007 a publicat aprox 130 de titluri. Cu ocazia centenarului, cei trei copii ai lui au pregătit un site excepțional - dickkingsmith.com (recomand mai ales rubrica About) - care se deschide cu prezentarea: Dick King-Smith was born on 27th March 1922, which is 100 years ago this year!

În limba română, Editura Nemi, sub îndrumarea inspirată a Laurei Câlțea, a „încropit” o serie de autor, construită până acum din opt cărți de Dick King-Smith, toate traduse de Cristina Nan. Din cele opt, patru sunt din Seria Shopie, ilustrată de Hannah Shaw (care cuprinde în original șase titluri); iar celelalte patru titluri sunt alese dintre cele mai cunoscute bestseller-uri ale autorului (cu ilustrații de Ben Cort și/sau Ann Kronheimer).

  

Editura Nemi descrie astfel cărțile apărute în Seria Sofia: Unul dintre cele mai iubite personaje ale sale este inimitabila Sofia, o fetiță mică și foarte hotărâtă, al carei vis este să devină o doamnă fermier. Sofia a avut-o drept model chiar pe soția autorului, Myrle.

   

Din fericire, avem tot de Dick King-Smith în românește acasă! Primele patru cărți le-am primit încă de când au apărut, atunci când ne-au sosit la pachet cu Jill Tomlinson, iar ultimele patru ne-au ajuns de curând. Și încă mă felicit pentru alegerea făcută! Pentru că 1) îmi amintesc cu mare, mare plăcere de anii aceeaia în care le citeam copiilor (mici) seara, înainte de culcare. Dar mai ales pentru că 2) luna trecută unul dintre băieții noștri - acel tip de băiat la 9, 10 ani care preferă oricând șurubelnița cărții - a dat gata în 3 zile cele 4 cărți cu Sofia. Și se declara nespus de încântat în tot acest timp!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Steinhardt 111

Gaëtan Evrard – în limba română

Dietrich Bonhoeffer – în limba română