Sibylle von Olfers – în limba română

Cele mai frumoase povești (Die schönsten Geschichten, 2012)
1. Copiii rădăcinilor/ Etwas von den Wurzelkindern, 1906
2. O poveste cu iepurași/ Mummelchen und Pummelchen, 1906
3. Mica prințesă în pădure/ Prinzeßchen im Walde, 1909
Traducere și adaptare din limba germană de Ligia Sălăgeanu și Diana Stoica
Editura Univers Enciclopedic Junior, 2015, 64 pag, hardcover

Ilustrată cu multă sensibilitate, cartea cuprinde trei dintre cele mai îndrăgite povești clasice ale artistei Sibylle von Olfers. Adunate în această ediție colectivă unică, aflate la granița dintre realitate și imaginație, povestirile oferă o călătorie minunată într-o lume feerică, atemporală, fiecare dintre ele vorbind despre frumusețea și schimbarea constantă a naturii, despre miracolul prieteniei și despre bucuria de a trăi, captivând cu frumoasele ilustrații Art Nouveau încărcate de detalii generatii la rând de copii și adulți din intreaga lume.

Împărăția fluturilor (Im Schmetterlingsreich, 1910)
cu versuri de Albert Sixtus
Traducere din limba germană de Mara Wagner
Editura Cartea copiilor, 2022, 32 pag, hardcover

Împărăția fluturilor este prima carte dintr-o serie de patru titluri dedicate anotimpurilor. Pornind de la fluturi ca vestitori ai renașterii naturii, autoarea imaginează o feerie de primăvară, o poveste solară și caldă despre viața de familie și primii pași ai copiilor în descoperirea lumii din jur. Scrisă cu naturalețe și simplitate, pe înțelesul copiilor mici, în catrene la care se adaugă scurte note în scenele ilustrate, cartea reușește să descrie prin imaginara împărăție a fluturilor un ciclu etern și esențial al vieții: copiii se nasc, cresc iubiți de părinți și învață tot ce le e necesar pentru a fi în stare să-și ia singuri zborul – cu aripile care le sunt dăruite chiar de mărețul Soare.

***

Sibylle von Olfers (8 mai 1881 - 29 ianuarie 1916) s-a născut într-o familie nobiliară, reședința familiei fiind la Castelul Metgethen din Prusia de Est. A urmat cursuri de artă în Königsberg, capitala Prusiei Răsăritene. Nefiind atrasă în mod special de școală, prefera joaca și ieșirile în natură, motiv pentru care bunica sa o striga „bondărel sălbatic”. Educația artistică a dobândit-o în special de la mătușa sa, Marie von Olfers, o pictoriță și scriitoare cunoscută în epocă.

Septembrie 1905

Sibylle von Olfers a început să scrie și să ilustreze cărți pentru copii în 1905. Operele sale au fost foarte bine primite de cititori și admiratori și lăsau să se întrevadă o carieră lungă și fructuoasă pentru tânăra autoare. Însă la vârsta de 35 de ani, Sibylle von Olfers s-a stins fulgerător din viață în urma unei afecțiuni pulmonare foarte grave.

Cu 10 ani înainte de a muri, dezgustată de ceea ce ea numea „lumea inutilă a aristocraților”, Sibylle s-a alăturat unui ordin de călugărițe numite Surorile Sfintei Elisabeta (spre disperarea părinților ei) și a luat numele de Sora Maria Aloysia. Surorile din aceea mănăstire au îndemnat-o să se dedice copiilor și astfel, pentru o scurtă vreme, ea trăiește experiența profesoratului de artă la o școală primară catolică din Lübeck, Germania.

În plin avânt al mișcării Jugendstil (Art Nouveau), curent artistic care a apărut la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX în Germania, de unde s-a extins în toată Europa, Sibylle von Olfers și-a câștigat până în ziua de azi un loc de prim rang printre marii artiști ai cărților ilustrate datorită stilului său exuberant și ludic, încadrat în decoruri vegetale bogat ornamentate, cu texte și personaje inspirate de lumina și candoarea copilăriei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Steinhardt 111

Gaëtan Evrard – în limba română

Dietrich Bonhoeffer – în limba română