Integrala N. Steinhardt

Pornind de la Înapoi la argument, această reconfortantă emisiune a lui Horia-Roman Patapievici difuzată cândva pe TVR Cultural, cu George Ardeleanu, autorul N. Steinhardt și paradoxurile libertății. O perspectivă monografică (Editura Humanitas, 2009), am revizitat parcursul proiectului Seria de autor N. Steinhardt realizat de Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia (în calitate de deținătoare a drepturilor de autor) împreună cu Editura Polirom. Încheiat în 2022, proiectul integralei operei lui Nicolae Aurelian Steinhardt (12 iulie 1912, București - 29 martie 1989, Baia Mare) numără 22 de volume - celebrele volume cartonate cu supracopertă verde închis, cum se vede și în imaginea de mai jos.

Discuția cu Horia-Roman Patapievici a avut loc cândva în 2009, dacă nu chiar la începutul atunci, oricum, undeva în prima parte a demersului de publicare a integralei N. Steinhardt la Editura Polirom, după ce inițiativa de la Editura Humanitas a eșuat. Acum, când deja avem disponibilă întreaga operă de peste un an, putem asculta și o altă discuție lămuritoare în jurul acestui subiect purtată între George Ardeleanu și Anca Mateescu, gaza emisiunii Revista Literară Radio difuzată la Radio România Cultural - aici.

Ca notă de subsol, la începutul anilor 2000, sub coordonarea lui Cristian Bădiliță, și Editura Humanitas a demarat o Serie de autor N. Steinhardt. Din nefericire, proiectul respectiv s-a oprit imediat după apariția primelor trei volume. Înaintea de a demara acestă serie, în 2000, Editura Humanitas a mai publicat și un extraordinar volum de scrisori ale lui Nicolae Steinhardt către Virgil Ierunca (1967-1983), Dumnezeu in care spui ca nu crezi....

Din punctul meu de vedere, Seria de autor N. Steinhardt de la Editura Polirom este unul dintre cele mai ambițioase - și reușite! - proiecte editoriale de recuperare culturală din România. Alături, poate, de Septuaginta și Dicționarul romanului central-european tot la Editura Polirom; Seriile de autor Matei Călinescu sau Emil Cioran sau Eugène Ionesco la Editura Humanitas; Seria de autor Virgil Nemoianu la Editura Spandugino.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Steinhardt 111

Gaëtan Evrard – în limba română

Dietrich Bonhoeffer – în limba română